Wat is de beste slaaphouding?

Iedereen is anders en daarom heeft iedereen een andere slaaphouding. Misschien denk je er niet zo over na als je naar bed gaat, maar de ene slaaphouding is wel degelijk beter dan de andere. De positie waarin je slaapt, heeft talloze effecten op je lichaam. Bijvoorbeeld op de ademhaling, maar ook op de positie van je wervelkolom. Maar wat is de beste slaaphouding?

Hoe heb je vannacht geslapen? Het beantwoorden van deze vraag is van veel factoren afhankelijk; de temperatuur in de kamer, persoonlijke factoren zoals bijvoorbeeld stress, maar ook van je ligpositie. Je neemt je favoriete slaaphouding aan, maar zodra je in slaap bent gevallen beweeg je gedurende de nacht steeds en ben je in verschillende houdingen gaan liggen.

Een bepaalde slaaphouding zoals bijvoorbeeld op je buik "afleren" is een hels karwei en wetenschappers raden dit ook af. Het is namelijk erg moeilijk om je slaaphouding 's nachts echt te beïnvloeden omdat je lichaam de regie heeft over je slaaphouding. Ook rugslapers die last hebben van slaapapneu veranderen moeilijk van positie. Er bestaan dure apparaten of trainingen om dit af te leren, maar een ouderwetse methode werkt net zo goed. Plak een tennisbal op je rug, waardoor het slapen op je rug erg oncomfortabel wordt.

De beste maatstaf om je slaap te beoordelen ben je zelf. Hoe voel je je als je 's ochtends wakker wordt? Ben je uitgerust of juist nog vermoeid? Op basis van deze eigen ervaringen bepaal je of je nachtrust goed was. Toch pijnlijke punten in je lichaam? Beoordeel dan kritisch je bed, matras of topper. Mogelijk zijn deze aan vervanging toe!

Hoe verander of verbeter je jouw slaaphouding? Zegt je slaaphouding ook iets over jou, of over je relatie? Wij van Slaaploods.nl vertellen je er graag meer over!

Op je rug slapen

Slaap jij op je rug en vraag je je af of dat de juiste slaappositie is? Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding. Er zijn dan ook vrijwel geen nadelen van het slapen op je rug te noemen.

  • Matras keuze voor rugslapers
    Welk matras is het beste als je een rugslaper bent? Je kunt dan het beste kiezen voor een latex- of traagschuim matras. Deze matrassen geven je rug de ondersteuning die je nodig hebt.
  • Hoofdkussen voor rugslapers
    Ervaar je wat benauwdheid bij het liggen op je rug? Dan is waarschijnlijk je hoofdkussen te dik. Als je op je rug slaapt, kun je het beste kiezen voor een wat platter en harder hoofdkussen. Onze collectie Silvana hoofdkussens heeft een kussen voor elke type slaper. Slapen zonder hoofdkussen is hierbij zelfs ook een optie.

op je rug slapen

Op je zij slapen

Op de zij slapen, dat doen heel veel mensen. Het is niet de beste slaappositie, maar ook zeker niet de slechtste. Slapen op je zij, of in de foetushouding, heeft dan ook verschillende voordelen. Liggen jouw armen in je slaaprichting en zijn je benen opgetrokken dan is dat goed tegen stress, apneu en lage rugpijn. Heb je last van maagzuur, ook dan kan het slim zijn om op je zij te slapen. Helaas zijn er ook nadelen aan het slapen op je zij. Zo kan het extra druk geven op je maag en longen. Als je misselijk bent, is het dus niet slim om op je zij te gaan liggen. Ook kan je arm in de weg gaan liggen, waardoor deze kan gaan slapen. Ook je schouder draagt op deze manier veel gewicht, waardoor de spieren in je nek en schouders teveel belast kunnen worden. Slaap je echt elke dag op je zij, dan kan dit ook zorgen voor rimpels in je gezicht.

  • Matras keuze voor zijslapers
    Als je een zijslaper bent, is het belangrijk dat je matras de contouren van je lichaam volgt. Het matras mag niet te hard of juist te zacht zijn. Het is daarom slim om te kiezen voor een matras met verschillende zones, zoals een pocketvering matras. Deze matrassen hebben stevigere zones voor de schouders en heupen. Onder andere afhankelijk van je gewicht kies je voor een harde of medium variant.
  • Hoofdkussen voor zijslapers
    Als je op je zij slaapt, moet je een hoofdkussen hebben dat de holte in je nek opvult. Het moet dus een stevig kussen zijn, wat bijvoorbeeld ook een voorgevormd kussen of een waterkussen kan zijn. De Silvana hoofdkussens met of zonder neksteun zijn uitermate geschikt voor dit type slapers.

op je zij slapen

Op welke zij moet je slapen?

Je zou het misschien niet verwachten, maar er zit ook nog verschil tussen slapen op je linker- of rechterzij. Maar op welke zij moet je dan slapen? Het is wetenschappelijk bewezen dat je het beste op je linkerzijkunt slapen. Dit heeft voornamelijk te maken met de locatie van je organen. Zo liggen je maag en je alvleesklier grotendeels aan de linkerkant van je lichaam. Het is dan ook bevorderlijk voor je spijsvertering, dus vooral een goed idee als je net veel gegeten hebt of een dutje doet na het eten…

Op je buik slapen

Niet veel mensen slapen op hun buik, maar ben jij toevallig wel zo iemand, dan is het goed om te weten dat deze slaaphouding in principe de slechtste slaaphouding is. Het enige voordeel van slapen op je buik, is dat je waarschijnlijk niet snurkt. Wanneer je op je buik slaapt, moet je je hoofd sterk naar rechts of naar links draaien. Hierdoor wordt de wervelkolom in je nek zwaar belast en kan ervoor zorgen dat je last krijgt van nek- of hoofdpijn. Mensen die op hun buik slapen, leggen vaak hun armen onder hun kussen. Dit kan ervoor zorgen dat je armen gevoelloos worden waardoor ook zenuwpijn kan ontstaan. Gemiddeld tandenknarsen buikslapers ook meer.

  • Matras keuze voor buikslapers
    Ben je een echte buikslaper, dan kun je het beste kiezen voor een hard matras, bijvoorbeeld van volledig koudschuim of pocketvering.
  • Hoofdkussen voor buikslapers
    Het beste is om geen hoofdkussen te gebruiken als je op de buik slaapt; zo beperk je de draaiing van je nek.

op je buik slapen

Hoe kun je je slaaphouding veranderen?

Als je nergens last van hebt, hoef je in principe natuurlijk ook je slaaphouding niet te veranderen. Maar buikslapen kun je beter wel afleren. Zoals we al aangaven, is slapen op je buik namelijk slecht voor je lichaam. Het is mogelijk om je slaaphouding te veranderen, maar dit is niet makkelijk. Je moet jezelf namelijk aanleren om anders te gaan liggen zodra je in bed stapt. Je kunt bijvoorbeeld voorkomen dat je op je buik draait door een kussen aan de andere kant van je bed te leggen, zodat je niet om kúnt rollen. Maar het veranderen van je slaaphouding begint toch echt bij jezelf en je beginpositie zodra je in bed gaat liggen.

De beste slaaphouding bij rugklachten

Als je rugklachten hebt, dan is het belangrijk om de juiste slaaphouding aan te nemen. Een slechte slaaphouding kan een oorzaak zijn van je rugklachten en kan je rugklachten verergeren of verbetering in de weg zitten. Heb je rugklachten, dan is de beste slaaphouding de foetushouding; op je zij dus. Hierbij is, zoals eerder benoemd, een pocketvering matras met verschillende comfortzones het handigst. Kies niet voor matrassen die volledig uit schuim bestaan, omdat die het hele lichaam dezelfde ondersteuning bieden, terwijl elk deel van je lichaam weer andere ondersteuning nodig heeft.

De beste slaaphouding bij nekklachten

Nekklachten kunnen ontstaan door een slechte slaaphouding. Slaap je bijvoorbeeld op je zij en is je hoofdkussen niet stevig genoeg om de holte in je nek op te vullen, dan komt je nek in een onnatuurlijke bocht te liggen en zul je daar last van gaan krijgen. Het belangrijkste is in dat geval dus ook om een goed, stevig kussen te kopen. Slaap je op je buik, dan kan dat ook de reden zijn van je nekklachten. Het verstandigste is dan om je slaaphouding aan te passen naar een zij- of rugpositie.

Het juiste hoofdkussen kan wonderen doen! Als je op je zij slaapt, kun je er voor proberen te zorgen dat je bovenliggende arm niet voor je valt maar op je zij rust. Dat zorgt ervoor dat je nekspieren volledig kunnen ontspannen. Het kan ook helpen om een kussen tussen je armen te plaatsen zodat je schouders niet naar elkaar toe gaan en in deze situatie je nekspieren ook volledig kunnen ontspannen.

Slaaphouding tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Dan kan het ook lastig zijn om een goede slaaphouding te kiezen. Zeker als je al even zwanger bent en dus al een flinke buik hebt. Ben je van nature een buikslaper, dan heb je natuurlijk al gemerkt dat dat niet meer gaat. Maar als je zwanger bent, welke slaaphouding is dan het beste? Tijdens de zwangerschap is het het beste om op je zij te slapen. Als je namelijk op je rug slaapt dan kan dit rugpijn, problemen met je spijsvertering, een lage bloeddruk en kortademigheid veroorzaken doordat je onderbuik tegen je ingewanden aandrukt. Ook de toevoer van voedingsstoffen en bloed naar je baby wordt belemmerd als je op je rug slaapt tijdens de zwangerschap. Als je op je zij slaapt, vermijd je deze problemen. Daarnaast kan slapen op je zij tijdens de zwangerschap ook maagzuur verminderen en bevordert dit de bloedcirculatie van zowel jou als je baby. Sommige vrouwen vinden het fijn om tijdens de zwangerschap te slapen met een kussen tussen de knieën.

Wat zegt jouw slaaphouding over je?

Oke, je weet op welke manier je slaapt en of dit wel of niet goed voor je is. Maar je slaaphouding kan ook heel veel zeggen over je karakter. Hoe je op de natuurlijke manier in slaap valt (dus zonder dat je je slaaphouding forceert omdat je deze graag wil veranderen), kan veel over je vertellen. Wat is de betekenis van jouw slaaphouding?

  • Foetushouding
    Slaap je altijd in de foetushouding? Dan ben je bij lange na niet de enige. Het is namelijk de meest voorkomende slaaphouding. De foetushouding heet zo, omdat je op dezelfde manier ligt als een foetus in de buik van zijn of haar moeder. Het opkrullen tot een foetushouding in de slaap staat in verband met gevoeligheid en emoties. Slaap je vaak in de foetushouding dan ben je waarschijnlijk aardig, zorgzaam, in staat tot hechte relaties maar ook bang om emotioneel gekwetst te worden. Daarnaast is er ook nog de semi-foetale houding. Hierbij zijn je knieën niet helemaal, maar slechts gedeeltelijk opgetrokken. Als je op deze manier slaapt, dan ben je een open, sociaal en zelfverzekerd persoon.
  • Koninklijke houding
    De koninklijke slaaphouding is op je rug. Slaap jij op deze manier, dan ben je waarschijnlijk erg zelfverzekerd en heb je een sterk karakter. Je staat open om te geven en te ontvangen.
  • Het houtblok
    Slaap jij op je zij maar wel met gestrekte benen? Dan slaap je als een “houtblok”. Dat betekent dat je soms wat naïef bent, maar goed van vertrouwen bent en graag aardig gevonden wil worden.
  • De vrije val
    Bij “de vrije val” slaap je op je buik. Je armen liggen langs je hoofd of onder je kussen en vaak is er één been opgetrokken. Slaap je op deze manier, dan houd je niet van kritiek en ben je soms wat nerveus of lichtgeraakt. Je bent echter wel erg sociaal en houdt graag controle over de situatie.
  • De zeester
    Als je slaapt als een zeester dan lig je op je rug met je armen langs je hoofd. Ook je benen liggen vaak wat uit elkaar. Ben jij een zeester, dan kunnen mensen altijd op je rekenen, luister je goed naar anderen en zal je zelf nooit zo snel in het middelpunt van de belangstelling staan.

Wat zegt jullie slaaphouding over je relatie?

slaaphoudingen en je relatie

Woon je samen met je vriend of vriendin of slapen jullie regelmatig samen? Niet alleen je eigen slaaphouding zegt iets over jouw karakter, ook jullie gezamenlijke slaaphouding zegt iets over jullie relatie! Bekijk hier wat jullie slaaphouding over jullie relatie zegt.

  • Lepeltje lepeltje
    Liggen jullie als lepeltjes in bed? Dit doen heel veel stellen, voornamelijk in de eerste drie tot vijf jaar van een relatie. Het staat voor comfort en bescherming binnen jullie relatie en het geeft aan dat jullie je tot elkaar aangetrokken voelen en graag zo dicht mogelijk bij elkaar willen zijn. Je kunt ook wat verder van elkaar verwijderd liggen in dezelfde positie. Dit geeft aan dat jullie elkaar volledig vertrouwen in jullie relatie, en elkaar graag wat vrijheid geven. Daarnaast kan het ook zo zijn dat jullie vaak op deze manier liggen op de kant van het bed van de “kleine lepel”. Dit betekent dat de “grote lepel” vaak meer aandacht nodig heeft, terwijl degene die de “kleine lepel” is, wat meer afstand zoekt.
  • De omstrengeling
    Bij deze slaaphouding liggen jullie met je gezichten naar elkaar toe. Jullie benen zijn vaak met elkaar verstrengeld. Deze slaaphouding is wel minder gebruikelijk dan de lepelhouding, omdat het vaak niet de hele nacht vol te houden is. Vaak slapen stellen die net samen zijn op deze manier. Vind je het daarna toch prettiger om wat verder van elkaar vandaan te slapen, dan is dat natuurlijk prima. Veel stellen vallen dan ook op deze manier in slaap, maar rollen daarna van elkaar vandaan. Dit betekent dat jullie zowel intiem als zelfstandig zijn in de relatie; de ideale combinatie dus!
  • De dakpannen
    Als de een op zijn of haar rug ligt en de ander ligt op zijn of haar rug of zij tegen de schouder of borst van de partner aan. Degene die tegen de schouder of borst van de ander aan ligt, is vaak de meer afhankelijke partner. Deze houding toont een grote mate van toewijding aan elkaar. Doordat jullie op deze manier hetzelfde perspectief hebben, voelen jullie je veilig en goed met elkaar verbonden. Jullie weten wat jullie aan elkaar hebben en zijn erg zelfverzekerd over jullie relatie.
  • De rugkussers
    Slapen jullie met de ruggen tegen elkaar aan? Dan betekent dat dat jullie het prettig vinden om met elkaar in contact te blijven staan, maar dat jullie je je eigen plek ook erg belangrijk vinden. Jullie vertrouwen elkaar helemaal en weten wat jullie aan elkaar hebben. 
  • Vrijheid, blijheid
    Liggen jullie volledig apart van elkaar, allebei naar een andere kant toe en raken jullie elkaar, tijdens de slaap, niet meer aan? Veel mensen zouden dan de conclusie trekken dat het niet goed gaat in jullie relatie, maar wees niet bang. Als jullie van nature op deze manier slapen (en dus niet omdat er bijvoorbeeld een ruzie is), dan betekent dat alleen maar dat jullie relatie erg sterk is en dat jullie elkaar niet aan hoeven raken om verbonden met elkaar te zijn. Jullie zijn erg close, maar hoeven dat niet steeds te uiten in aanrakingen.

De betekenis van jullie slaaphouding

Iedereen slaapt natuurlijk op een eigen manier, en dit hoeft niet altijd wat te zeggen over jullie relatie. Als de een nu eenmaal altijd op zijn rechterzij ligt en de ander graag op zijn linkerzij, dan is dat gewoon hoe jullie het prettigst liggen! Trek daarom niet te snel conclusies, zeker niet als je samenwoont. Dan is samen slapen natuurlijk iets wat elke dag gebeurt en hoef je niet altijd verstrengeld in elkaar te liggen. Is dat wel het geval, dan is dat natuurlijk ook prima!

Heb je nog advies nodig?

Weet je welke slaaphouding je hebt? Of heb je net als veel mensen meerdere slaaphoudingen en weet je niet welk matras of welke boxspring je moet kiezen? Dan staan wij graag voor je klaar. Kom binnen in onze winkel in Breda en wij voorzien je dan graag van persoonlijk advies én je kan onze matrassen testen. Telefonisch advies kan natuurlijk ook: +31 (0) 76 – 889 04 36.

Slaap lekker!

Meer blog artikelen

Slaaptips om beter te slapen en te genieten van je nachtrust

Slaaptips om beter te slapen en te genieten van je nachtrust

Je nachtrust is van groot belang voor je mentale en fysieke gezondheid. Maar hoe slaap je voldoende in onze wereld van licht, met allerlei afleidingen als televisies, computers en smartphones? Wij geven je 6 praktische tips om beter te slapen

Lees meer
Vacature: Allround Magazijnmedewerker

Vacature: Allround Magazijnmedewerker

Word jij onze nieuwe allround magazijnmedewerker in Breda? Reageer dan snel op deze vacature!

Lees meer