Verschil koudschuim en traagschuim

Kies je voor koudschuim of traagschuim in je matras of topper? Beide materialen worden veel gebruikt, maar hebben voor- en nadelen. We hebben het al vaker gehad over het belang van een goed matras, dat gaan we nu dus niet nog een keer herhalen. Wat je nog wel over matrassen moet weten, is dat er ontzettend veel matrassen zijn van allerlei verschillende materialen. Naast koudschuim en traagschuim matrassen, zijn er natuurlijk nog veel meer materialen waarmee het matras gevuld kan worden. In dit artikel gaan we echter op deze twee types in. We leggen het verschil en de voordelen van beide soorten uit. Beide soorten zijn nagenoeg voor alle bedbodems geschikt en naast matrassen wordt dit schuim ook gebruikt voor toppers.

Koudschuim

Koudschuim gaat ook wel eens verschuilt onder de noemer High Resilience (HR) schuim. Nu zit je misschien niet te wachten op een heel technisch verhaal, maar helaas kan dit niet ontbreken om te begrijpen wat koudschuim precies is. Waar veel materialen worden verhit voor het geperst wordt, is dat bij koudschuim niet het geval. Daar heeft het zijn naam ook aan te danken. Dit zorgt er echter wel voor dat het koudschuim een open celstructuur heeft en dat is op zijn beurt weer goed voor de vochtcirculatie en de ventilatie. Koudschuim is erg populair en momenteel een van de meest gebruikte schuimsoort voor matrassen en toppers. Andere voordelen van dit schuim zijn:

  • koudschuim is veerkrachtig, gaat lang mee en dat maakt deze kern erg duurzaam;
  • de warmtecirculatie is erg goed geregeld;
  • geschikt voor campers, boten, tenten en dergelijke, omdat dit schuim niet gaat schimmelen.

koudschuim kern

Traagschuim

Het traagschuim wordt ook wel nasa schuim, geheugenschuim of visco schuim genoemd. In tegenstelling tot het koudschuim heeft het traagschuim een minder open celstructuur. Het schuim bestaat natuurlijk uit allemaal kleine schuimbelletjes. Bij het traagschuim zijn deze belletjes omgeven door een dun vliesje. Als je het traagschuim in elkaar drukt, zorgt het vliesje ervoor dat het langer duurt voordat de lucht weer terug in de schuimbelletjes zit. Het effect van het traagschuim is afhankelijk van de dikte van de vliesjes of de grootte van de belletjes.

traagschuim

Het voordeel van traagschuim is dat het vormt naar jouw lichaam en geen drukpunten kent. Het schuim reageert op jouw lichaamswarmte. Het schuim omhult je lichaam als het ware en vooral voor mensen die bedlegerig zijn, is dit vaak erg comfortabel.
Bij een traagschuim matras of topper moet je echter wel letten op de kwaliteit en de score voor lichaamsondersteuning. Juist omdat het traagschuim bijna geen drukpunten kent, biedt dit niet voor iedereen de juiste ondersteuning. Daar komt bij dat door de dichte celstructuur het matras of de topper minder goed ventileert en daardoor wat plakkerig en zweterig aan kan voelen. Dit geldt niet voor alle traagschuim matrassen. Dat is dan ook de reden dat je goed op moet letten op de ventilatie en de ondersteuning. Lees hier ons blogbericht over traagschuim: Wat is traagschuim?

Tot slot reageert het traagschuim op temperatuur. Bij een koude kamertemperatuur wordt het matras erg hard. Dit zal in eerste instantie iets minder prettig aanvoelen, maar het reageert natuurlijk ook weer op je lichaamstemperatuur en wordt automatisch soepeler. Bekijk hier al onze traagschuim matrassen.

Wat is beter, koudschuim of traagschuim?

Deze vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. Dat komt omdat iedereen anders slaapt en andere wensen heeft. De een slaapt perfect op een traagschuim matras of topper, de ander juist op een koudschuim variant. Beide soorten materialen zijn voor bijna alle bedbodems geschikt. Het is aan jou wat jij het prettigst vindt. Heb jij iets meer vering nodig om in de correcte slaaphouding te liggen, dan is een traagschuim matras wellicht wat voor jou. Wil jij juist iets meer veerkracht en vind je een goede ventilatie belangrijk? Dan kun je beter kiezen voor een koudschuim matras. In ons assortiment vind je beide soorten en in allerlei maten. Zorg dat het matras dat je uitzoekt bij jouw lichaam past.

Wij nodigen je graag uit voor een persoonlijk advies in onze showroom in Breda.
Natuurlijk kan dit ook telefonisch: 076 - 889 04 36.

Meer blog artikelen

Slaaptips om beter te slapen en te genieten van je nachtrust

Slaaptips om beter te slapen en te genieten van je nachtrust

Je nachtrust is van groot belang voor je mentale en fysieke gezondheid. Maar hoe slaap je voldoende in onze wereld van licht, met allerlei afleidingen als televisies, computers en smartphones? Wij geven je 6 praktische tips om beter te slapen

Lees meer
Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de beste slaaphouding?

Iedereen is anders en daarom heeft iedereen een andere slaaphouding. Misschien denk je er niet zo over na als je naar bed gaat, maar de ene slaaphouding is wel degelijk beter dan de andere. Maar wat is de beste slaaphouding? En hoe kun je jouw slaaphouding veranderen of verbeteren? Zegt je slaaphouding ook iets over jou, of over je relatie? Wij van Slaaploods.nl vertellen je er graag meer over!

Lees meer