Slaaptips om beter te slapen en te genieten van je nachtrust

Je nachtrust is van groot belang voor je mentale en fysieke gezondheid. Maar hoe slaap je voldoende in onze wereld van licht, met allerlei afleidingen als televisies, computers en smartphones? Wij geven je 6 praktische tips om beter te slapen, te genieten van een fijne nachtrust en wat je kan doen om dit te bevorderen.

De hele dag is van invloed op je nachtrust

Vanaf het moment dat je wakker wordt begint eigenlijk al de voorbereiding op je goede nachtrust van de volgende nacht. Het helpt om elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden en te gaan slapen. Dit verbetert je ritme en uiteindelijk ook je slaap.

Het is bekend dat cafeïne van invloed is op je slaap. Vooral op de diepe slaap kan cafeïne gedurende de dag van invloed zijn. De diepe slaap is een belangrijke fase tijdens de slaap, want in deze fase herstelt je lichaam erg veel. Zelfs een bakje koffie in de ochtend kan al van invloed zijn op de volgende nachtrust. Natuurlijk is het lastig om dit af te leren, maar probeer in ieder geval na de middag te stoppen met het drinken van cafeïne.

Let op je eigen biologische klok

Voor iedereen is de hoeveelheid slaap en het meest ideale tijdstip om naar bed te gaan anders. Jouw slaapcyclus wordt bepaald door jouw individuele ritmes, leefstijl, stress en vele andere factoren. Het beste is dus om te luisteren naar jouw specifieke behoeftes, dan je aan te passen aan een bepaalde vorm van ritme. Probeer zo’n ritme ook aan te houden tijdens een stress volle periode bijvoorbeeld.

Wil je wel je biologische klok aanpassen om van een betere nachtrust te genieten? Wij, en de wetenschappers, raden aan om dit in kleine stapjes te doen. Ga bijvoorbeeld van start door elke dag je slaapritme 15 minuten op te schuiven. Meteen een uur verschuiven heeft een te grote invloed op je ritme en werkt eerder negatief dan positief.

Bouw een vast slaapritueel in

Een bedroutine of avond ritueel kan zeker een positieve invloed hebben op jouw nachtrust. De vaste rituelen worden vooral toegepast bij kinderen, maar ook volwassenen hebben baat bij een routine in de avond.

Denk hierbij aan een ontspannende activiteit zoals een boek lezen of mediteren. Natuurlijk is dit per persoon anders en heeft iedereen andere voorkeuren, maar iets ontspannends doen helpt je beter te slapen. Het is namelijk niet alleen een methode om je hersenen en lichaam voor te bereiden op de komende nacht, maar ook om de voorgaande dag af te sluiten. Je lichaam verwerkt alles wat er gebeurd is op die dag en heeft daar tijd voor nodig om eventuele spanningen los te laten.

Zulke rituelen en een andere manier om te ontspannen (zonder schermpjes!) geeft je lichaam en je hersenen het signaal dat het tijd is om te gaan rusten. Houd je dit ritme aan, dan wordt het na verloop van tijd een automatische reactie van je lichaam!

Ontspan niet met alcohol

Nog een lekker likeurtje net voor het slapen gaan, het welbekende slaapmutsje, is geen goed idee als je wilt dat je lichaam gedurende de nacht herstelt. Alcohol verstoort namelijk de herstellende inspanningen van je lichaam. Alcohol verstoort niet alleen de REM-slaap, maar ook de algehele kwaliteit van je slaap. Inslapen gaat misschien sneller dan normaal, maar je gaat niet beter slapen want je slaapt minder stabiel en je hebt de kans vaker wakker te worden.

Donker, donker, donker

Ga slapen in een donkere omgeving zonder al te veel licht. Vooral de huidige schermen in onze wereld zijn van invloed op je nachtrust. Leg je telefoon ’s avonds weg, want het blauwe licht is van grote invloed op je lichaam om te vertellen dat je moet rusten. Een donkere omgeving vertelt namelijk het lichaam om melatonine aan te maken, zodat je in slaap gaat vallen. Slaap bijvoorbeeld met een slaapmasker!

Als het ’s ochtends licht wordt, geeft dat weer aan dat het lichaam de aanmaak van melatonine moet onderdrukken. Om vervolgens wakker te worden.

Ben voorzichtig met slaapmiddelen

Deskundigen zijn verdeeld over de werking van slaapmiddelen. Er is geen sterk bewijs dat slaapmiddelen daadwerkelijk werken of enkel voor korte duur. Ook artsen raden af om slaappillen te gebruiken. Het is beter om je ritme of dagstructuur aan te pakken.

 

Wees niet bang om je slaapritme of dagritme aan te pakken zodat je weer fris en fruitig aan een nieuwe dag kan beginnen! Ook je totale dagritme is dus van invloed op de komende nacht.

Meer blog artikelen

Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de beste slaaphouding?

Iedereen is anders en daarom heeft iedereen een andere slaaphouding. Misschien denk je er niet zo over na als je naar bed gaat, maar de ene slaaphouding is wel degelijk beter dan de andere. Maar wat is de beste slaaphouding? En hoe kun je jouw slaaphouding veranderen of verbeteren? Zegt je slaaphouding ook iets over jou, of over je relatie? Wij van Slaaploods.nl vertellen je er graag meer over!

Lees meer
Vacature: Allround Magazijnmedewerker

Vacature: Allround Magazijnmedewerker

Word jij onze nieuwe allround magazijnmedewerker in Breda? Reageer dan snel op deze vacature!

Lees meer